חרדת זרים – שלב התפתחותי תקין
כאשר תינוקות חדשים באים לעולם, הם לעתים קרובות שמחים לעבור מזרועותיו של אדם אחד למשנהו ללא התעסקות רבה כל עוד הם מלאים, חמים ונוחים.
כאשר התינוקות מתבגרים מעט, לא נדיר שהם מתחילים לחשוש שמעבירים אותם לזרועות לא מוכרות.
אין כמו ההרגשה המתוקה שהתינוק רוצה להתערסל בידיים כל הזמן, אבל לפעמים אתם רוצים לשתות כוס קפה בזמן שהוא עדיין חם או פשוט לצאת מהבית לזמן מה – כי בואו נהיה אמיתיים, גם אמא ואבא צריכים הפסקה.
מטבע הדברים, זה יכול להיות מתסכל, תינוקכם הנוח הופך לתינוק צורח ודביק כאשר הוא רואה זר חדש. עם זאת, תהיו בטוחים שהתנהגות זו תקינה מבחינה התפתחותית.
מהי חרדת זרים?
חרדת זרים בתינוקות היא המצוקה אותה חווים תינוקות כאשר הם נפגשים או נותרים בטיפול עם אנשים שאינם מוכרים להם. חרדת זרים היא שלב התפתחותי נורמלי לחלוטין שמתחיל לרוב בסביבות 6 עד 8 חודשים. חרדת זרים בדרך כלל מגיעה לשיאים בין 12 ל -15 חודשים ואז מתחילה לרדת בהדרגה כאשר התינוקות שלכם ממשיכים לגדול ולהתפתח.
התפתחות חרדת זרים עולה בקנה אחד עם תחושת ההתארגנות והסדר של התינוקות בעולם. בערך בזמן שחרדת הזרים מתחילה, תינוקות מבינים שהיחסים שהם מנהלים עם האנשים איתם הם מבלים הכי הרבה זמן (לעיתים קרובות הוריהם) הם שונים מהקשר שיש להם עם זרים ואנשים אחרים שהם לא מכירים היטב.
כשהם מבינים זאת, תינוקות מחפשים אחר המוכר ומביעים מצוקה סביב הלא מוכר (קראו גם על – היקשרות).
חרדת זרים בתינוקות וחרדת נטישה
בעוד שחרדות וחרדת זרים לעיתים קרובות מתחילות להתפתח בערך באותו זמן, הן אבני דרך התפתחותיות משמעותיות.
חרדת זרים מתייחסת למצוקה של תינוקות סביב המפגש או הישארות עם אנשים לא מוכרים, ואילו חרדת פרידה מתייחסת למצוקת התינוק סביב היותו מופרד מהוריו או מטפליו העיקריים. אם תינוק או תינוקות חווים מצוקה כאשר הם נותרים עם סבא או סבתא מוכרים או מטפל מוכר, סביר להניח שהם חווים חרדת פרידה, ולא חרדת זרים.
אם תינוקות מביעים מצוקה כאשר פונה אליהם אדם שאינו מוכר או כאשר הם נשארים עם מישהו חדש, הם עשויים לחוות חרדת זרים.
ממה צריך להיזהר?
בעוד שחרדת זרים היא נורמלית וצפויה, עוצמת המצוקה ומשך המצוקה אותה חווה כל תינוק, יחד עם דרכי ביטוי המצוקה, עשויים להיות שונים מאוד מתינוק לתינוק.
יש תינוקות שמביעים את מצוקתם על ידי האחזות בזרועות הוריהם. הם עשויים להישאר דוממים ושקטים מאוד עם הבעה מבוהלת על פניהם עד שהזר עוזב או שהם מתחילים להרגיש בנוח יותר סביבם (הדרכת הורים).
תינוקות אחרים עשויים להביע את מצוקתם בדרכים ברורות יותר כמו בכי, ניסיון להסתיר את פניהם בחזה או להיצמד אל המוכר בחוזקה.
פעוטות מבוגרים יותר מדברים וניידים עשויים לנסות להסתתר מאחורי הוריהם או להביע מילולית שהם רוצים להישאר עם ההורים או רוצים שירימו אותם לידיים.
מה אומרים המומחים
מחקר משנת 2017 ציין כי תינוקות שהראו עלייה תלולה בפחד מזרים בגילאי 6 עד 36 חודשים היו בסיכון גבוה יותר לחרדה מוגברת בגיל 8. מחקר שנערך בשנת 2013 מצא שיש קשר אימהי לרמות החרדה של התינוק. החוקרים הכירו בכך שהסיכוי המוגבר שאם הסובלת מחרדה ילדה תינוק “חרד” יכול להיגרם על ידי שילוב של התנהגויות אימהיות וגורמים גנטיים.
חרדת זרים היא אמנם נורמלית, ועם איזון נכון של חום ונוחות היא עוברת בדרך כלל לפני יום הולדתו השני של התינוק. כשעוברים את שלב חרדת הזרים, זכרו להיות סבלני עם ילדכם, להתכרבל ולנחם אותם לפי הצורך, ולנסות להישאר רגועים ומכילים כשהם חווים מצוקה.
מתקשים בנושא חרדת זרים בתינוקות – אני פה עבורכם. שמי שלי, אני מדריכת הורים עם ניסיון של למעלה מ 20 שנים בעבודה עם תינוקות וילדים בכל הגילאים, כולל הדרכות הנקה, גמילה מבקבוק ועוד. אשמח לייעץ לכם